Monday, March 14, 2011

:: Kertas Litmus ::


Assalamualaikum wbt...

Yeay...da cuti sekolah!..tapi tak apa pun nak buat...arituh masa hari Jumaat ending sebelum cuti bermula, kami (tapi sebenarnya aku je) dikejutkan dengan pemantauan dari pihak Jabatan Pelajaran NS akan datang masa buka sekolah nnti..

Kau bayangkan orang datang memantau punca dia kau!..ye, aku!..aku malas nk besar2 kan hal nih..isu dalaman sekolah..tp yang penting aku percaya pihak pentadbir sekolah akan back up aku nnti..huwaaaaa..nk nangis~ GB, tolong saya! ada dua isu..tp aku ni berkait dgn isu kedua..nnti aku akan ulas kemudian..

Cuma apa yang aku nk ckp kt sini..orang 'kita' ni mmg terkenal dgn hasad dengki dan tak boleh tgk orang lain senang..noktah~

----------

Oh, dah tersimpang jauh dari topik asal...nk citer nih..pasal kertas litmus..alah kertas yg boleh tukar2 warna tu..ingatkan?..kita belajar masa sekolah rendah..

Kadang2 aku dan kita rasa ada something yg kita terlepas atau tertinggal akan memberi effect pada kita sampai hari ni...contohnya, disebabkan ada sekali tu, kita terlepas flight, smpai arini kita tak dpt smbung belajar kt luar negara...itu contoh jer..mcm2 la lagi..

Aku pernah rasa situasi mcm tuh..ianya berkenaan dgn kertas litmus..masa aku sekolah rendah dulu, mak aku cukup tak berkenan dan ckup pantang kalau aku tak pergi sekolah..kau bayangkan, mak aku sanggup tarik aku tunggu bas sekolah (sambila aku menangis2..malu!) sebabnya aku tak nak ke sekolah..tp pengecualian diberi if aku sakit or demam atau sebab yang boleh diterima akal la..

Ada satu hari ni...subjek sains..aku tak datang sekolah...dan waktu tuh cikgu sains aku ajar tajuk pasal kertas litmus ni la..bila tukar warna jadi apa..bila kena ni tukar jadi apa..dan point dia skrg aku tak dtg sekolah masa tuh...pendek kata, aku terlepas sesi pengajaran dan pembelajaran pasal kertas litmus tuh..dan effect dia, sampai sekarang haram aku tak tak tahu pasal kertas litmus tu..hahahaha..

Aku agak jeles jugak bila member2 lain tahu pasal tuh..bukan aku tak follow up lepas tuh..tp rasa rugi sangat tak dapat dengar face to face dari mulut cikgu ke telinga pelajarnya sendiri...hurmm..menyesal kemudian tiada gunanya..

Moral of the story, jangan la sesekali anak murid aku yang disayangi tuh cuba utk skip kelas atau sengaja tak dtg kelas..paling aku menyampah alasan tak dtg kelas balik kampung!..mcm tak menyempat2 nk cuti sekolah..kalau balik kampung ada hal2 kematian ke, boleh terima la lagi..ni cuti start ari Sabtu, hari Jumaat diaorg dah cuti..

Sekarang baru aku faham kenapa la doktor2 lecturer aku masa kt Jordan dlu ckup hangin bila ada budak tak dtg kelas..situasi aku sekarang, jangan harap aku nk ulang balik apa aku ajar dlm kelas yang lepas..pandai2 korang la..berdikari sikit..except yang dtg pada aku tanya mcmana..

P.S : kehadiran Jumaat yang lepas sangat mendukacitakan..sebagai balasan cikgu akan bercuti 28 dan 29 ni yer...yabedabedooo~


9 comments:

stereo said...

asid @ alkali?
merah @ biru?
neutral?
serius aku dah lupa hahaha!

Yong Zahura said...

yang kak yong ingat, cikgu kak yong ajar
"keliru" --> alkali jadi biru..

so automatik asid : biru jd merah...
(nasib baik den datang skolah... muah ha ha ha)

::alifdalmim:: said...

Afif,

kau lupa atau kau pun sama tak dtg sekolah masa cikgu kau ajar bab ni??hahaha

------

Kak Yong,

Dia 2 tu je ke??..biru jd merah dan merah jadi biru je ke?warna lain ada tak?..
hehe

deaf-angel said...

litmus paper aku ingat lagi, kertas magik.

ada satu pantun aku tak lupa..something like this

anak raja memikul kayu
kayu dipikul buat titian
cuma satu silap bangsaku
sesama sendiri berdengki-dengkian

Janggel said...

Skg pon aku dah lupa warna-warna kertas litmus tu heheh sebab tidak di amalkan kan...

::alifdalmim:: said...

Bro. deaf,

sy beli pantun itu yer..

anak helang makan ulat,
kesian ulat kene makan kat anak helang,
apa boleh buat,
rasa nk je bagi pelempang.

ewahhh~

----------

Janggel,

sekurang2 nya kalau org tnya kau boleh jawab "dulu ada belajar..tp lupa la sbb tak praktikkan.."

aku plk jwb gini "entah, tak pernah belajar la dulu" haha

Eazy Izzuddin said...

yaa...
kertas litmus
ada belaja :P

::alifdalmim:: said...

masih ingat lagi??..:D

Yong Zahura said...

dua warna tu je kot..

kalau yang banyak2 warna tu, pH rasanya, bukan litmus :D