Friday, February 18, 2011

:: Pemulihan Khas ::

Assalamualaikum wbt..

Tadi petang, aku dengan Farhan, Wan dan Syamil ke pasar malam lepas abis sekolah..biasa lah, nk kejar nasi minyak kt pasar malam tuh..best giler!..tiap2 minggu beli nasi minyak..tak payah nk tunggu kenduri kawen kawan2 nih de..hahaha

Lepas membeli tadi terserempak dengan sorang ex-student aku..puas aku pikir nama dia semula..tapi budak tu asyik terpandang2 kami nih..nk tersengeh2 tapi tak tersengeh2..dia dengan adik dan bapak dia..last2, baru ingat nama dia Fara Asyikin..

Dulu dia bersekolah kt sekolah aku..n aku ni salah sorang cikgu dia..apa yg istimewa dia nih..dia adalah kanak2 istimewa..tp bukan cacat..dia hyper dan senang ckp dia budak pemulihan..

Teringat lagi masa awal tahun dulu dia Tahun 1...cikgu2 ni tak boleh lambat masuk kelas dia sbb takut dia terlepas..dan pintu kelas mesti sentiasa ditutup..sebab takut dia lari keluar..kang merayap ntah g mana..budak2 kelas dia pun dah tahu dah..kalau pintu terbuka je ada yang tolong tutupkan..

Hobi dia adalah mengasah pensel..kadang2 pensel org lain pun dia asah...abis sharpener budak ni dia tibai..satu lagi pergi toilet..itu jgn ckp la..tak bagi kang, takut dia terkucil dalam kelas..masalah plk..

Dia ni boleh kata suka diberi kerja..guru kelas dia dulu bg kerja kt dia..tugas dia tiap2 hari 5 minit b4 balik dia akan kumpulkan bekas2 tong sampah kecik yg atas meja budak2 guna utk asah pensel hantar ke bilik guru...dia dah tahu da..jarum pendek tunjuk nombor 6 jarum panjang nombor 2..dia start la mengumpul benda2 tu...

Dah lama tuh..agak2 dalam bulan 3 kalau dia kluar pun dah tak kisah dah..sebab dah tahu dia gi mana...ada 3 tempat, satu ke toilet..kalau tak ke toilet dia g asah pensel kt tong sampah besar depan kelas lain dan tiga pergi kelas lain jalan2 makan angin...

Dia ni kalau time assembly, dia dduk depan...tapi jgn la korang expect dia akan dduk diam2..dia suka bangun, jalan depan tapak perhimpunan..terjerit2 cikgu2 nih..hahaha

Lepas cuti sekolah dia dipindahkan ke sekolah lain yang ada kelas pemulihan khas..khas utk budak2 mcm dia..erm..da berpisah...tapi tadi masa jumpa, aku kagum juga sebab aku yakin dia masih kenal kt aku lagi..cuma mungkin dia lupa nama aku...lama gak dia pandang2 tadi..

Kagum, budak mcm tu still kenal cikgu dia..ada je budak yg normal masuk kelas biasa..jumpa memana pun haram nk tegur!..at least senyum la kalau segan pun..



6 comments:

deaf-angel said...

ooo budak pompuan.. sedap nama

::alifdalmim:: said...

yes, budak pompuan..
sedap lagik bila jerit pnggil nama dia...FARA!!!

ruffey said...

menarik dapat jadi cikgu ni =)

::alifdalmim:: said...

jadi doktor pun sama..dapat menolong orang yg dlm kesusahan.. :))

Nurul Aznil said...

Salam,

student saya jugak tak ingat saya...
muahahahaah...
bila masa saya jadi cikgu?

::alifdalmim:: said...

eh??..bila?..haha