Sunday, June 13, 2010

:: Malaysia, Jordan dan Exam ::

Assalamulaikum wbt..

Aku sebenarnya tgh rileks dari membaca modul Ilmu Pendidikan yang sangat memeningkan..penuh dgn teori2 manusia yg perlu diingat..dan juga istilah2..

Sebenarnya, aku rasa lain mcm sikit la..nk membaca dan memahami dan juga preparation utk exam kali nih..bukan apa..dduk kt rumah ni mcm payah je nk belajar..banyak sangat gangguan..macam2 ada~

seumur hidup aku...kalau amik exam besar2 ni tak penah aku ada kt rumah..masa UPSR aku dduk rumah pak teh aku..tetiap malam buat latihan..al maklum pak teh n mak teh aku cikgu..abis je sekolah masuk kelas tambahan..lps abis kelas tambahan terus balik rumah pak teh aku..setiap hari..kadang2 balik rumah hari ahad jer..tabah!

masa PMR dan SPM..dduk asrama..life kt asrama mmg best...dpt belajar dgn kengkawan..mana tak paham tanya kawan..kadang2 sifat berlumba2 dgn kawan pun yer gak..dlu kawan seperlumbaan aku masa SPM ada Iylia Shairazi..masing2 nk tunjuk hebat..saper lagi hebat belajar..saper paling rajen pg prep..saper masa kelas n time prep tak tido..saper yg rajen sgt hari sabtu org tgh sibuk2 main kt padang, dewan..tgk tv kt koop..dia g masuk kelas belajar..yer! Iylia adalah kawan aku yg suka berlumba2 dan selalu menyakitkan hati aku masa SPM dlu..hahaha

btw, thanks yer Iylia...sbb dasar kau dan aku yg suka sngat berlumba2 mcm tuh aku jadi rajen!..yg menang tu harus dirahsiakan..Iylia pernah ckp yg dia bertekad utk mengalahkan aku dlm result SPM..hehehe..tp kau org..jgn main2 dgn subjek Nahu Arab dgn dia..dia pakar mengalahkan aku..

Dan masa degree kat Jordan dulu...life aku berubah..tp still dikelilingi oleh rakan2 dan kawan2..kadang2 siap buat kelas tambahan...pinjam n fotokopi nota2 kawan2..lagi si Adib punya nota..korang kenal Adib?? alaa..yg Imam Muda kt Astro 106 tuh..bdk tuh mmg cerdik~..kawan sebatch aku dlu kt Jordan..cuma berlainan major..

Ulang kaji dgn kawan2 sambil pinjam soalan2 lepas dr Bank Soalan persatuan universiti..masa da nk dekat exam..aku suka mengurung diri dlm bilik..belajar sorang2 dan start menghafal..aku jenis tak suka org kacau aku tgh belajar dok ajak aku bersembang...tp kalau dia nk study sesama..aku ok aje!..dduk dlm bilik..keluar pun kalau nk masak meggie atau buat air..

Ada satu masa tuh..sumer housemate aku esok ada paper..dan masa tu winter..tido masa sejuk2 mmg best..dan masa sejuk2 tu jugak perut cpt lapar..tgh2 malam tuh suka sgt buat projek tergempar..memasak!..masak meggie reramai pun jadi la..makan sesama dan buat air shai bi halib (teh susu)

Masa musim exam...time tu ttba je suka tido awal..pkul 10 da mengantuk..cuba kalau tak exam..da pkul 12 lebih pun mata tak mau lelap!..

Hari ni aku kt Malaysia dan aku tgh mengambil Diploma Pendidikan..lusa exam...dan aku tak tau nk study macamana...buntu betul aku...da la gangguan macam2..lagi internet depan mata nih...benci~

Tolongg...nak study..nk baca buku...dan nk tido juga :D

Gambar aku masa aku tahun pertama kt Jordan..amacam rajen kan??..masa tahun 1 jer rajen mcm nih..da naik tahun 3 n tahun akhir...harammm..



7 comments:

Eazy Izzuddin said...

rajin2...
besh bace...
=D

::alifdalmim:: said...

hehehe..

dulu je rajen..skrg mcm da malas jer.. :D

Muhammad Muzakkir said...

Sedar pun kata malas :) jadilah macam guru kelas tambahan sirah Adam di Jordan...rajin je dia kan :)

::alifdalmim:: said...

Hahaha..sy ingat je lagi klas tmbhan sirah tu..poyo btul guru tu..haha

deaf_angel said...

fren
all the best for your exams, smoga pass with flying colors , ewah.

::alifdalmim:: said...

Thanks bro deaf angel..hehe..

::alifdalmim:: said...

Thanks bro deaf angel..hehe..