Saturday, February 4, 2012

:: Penang!! Bukit Bendera dan Nasi Kandar ::

Assalamualaikum wbt..

sambung balik..

sesampai je kami kt Stesen Butterworth tu, kami masih dekat dlm tren..sbb tak tahu dah sampai..sehingga la pegawai KTMB dtg ketuk katil masing2..menyatakan, dah sampai dah!..haha..terus semua bingkas bangun.

Sebelum bertolak ke Terminal Feri, kitaorg solat subuh dulu kt situ..apa yg aku tak puas hati..toilet kt sana..dah la berbayar 30 sen..tp hampir semua toilet rosak! pastu dengan bau..hilang selera aku nk terkucil..bayar tu takde masalah..tp servis dia tuh..dgn kotor mcm tak berjaga..

dr stesen keretapi nk ke terminal feri jalan kaki je..dekat sgt...tp penat gak la sbb turun naik tangga..bayaran feri??.. RM1.2o shj..kalau berkenderaan tu tak pasti plk..masa kitaorg naik tu tak ramai lagi sbb sesudah subuh kami naik feri..jd awal pagi org tak ramai..plk tuh mungkin time cuti..tak sesibuk masa org bekerja..

Keadaan feri dia sangat ok..bersih..sangat berpatutan dengan harga tambang tuh...lepas tu open air plk tuh..lagi la nyaman..sampai shj di bhgn pulau..kalau tak silap aku nama tmpt tu Pengakalan Tun Raja Uda..kitaorg bersarapan dulu sementara nk tunggu kereta sewa kami sampai..masa tu mmg lapar habis...tp minum air je dulu sbab menu kt kedai tuh mcm tak menyelerakan je..lgpun banyak kedai tak buka lagi..

Kereta sewa kami; Wira Aeroback manual..utk 2 hari RM170..ok tak??..bg aku ok je kot..sbb kongsi la kan..

Destinasi pertama adalah Bukit Bendera! dengan tak tukar baju bagai..kami yakin je pergi bukit bendera..disebabkan kami ni antara org terawal pergi sana..manusia tak ramai lagi..pastu udara pun mcm nyaman je..sbb awal pagi dlm jam 9 pagi mcm tuh..

Korang tahu cable car (cable car ke??) Bukit Bendera tuh dah baru..?..yg the latest ni siap ada aircond, pastu super laju..bayangkan naik bukit setinggi tuh sangat laju...pastu sangat selesa...aku tak dpt bayangkan betapa hebatnya benda alah tuh..org masa tu tak ramai, so takde la nk berebut pun..cuma masa nk turun tu je aku berebut ckit sbb nk dduk depan..nk feel tgk live cable car tuh turun..sgt amazing! .. bayaran??..utk rakyat Malaysia yg ada MyKad hanya RM8 shj naik dan turun..kalau ada student card plk RM4 shj..so, kalau yg student tu bawa je la student kad masing2 time nk berjalan..banyak faedahnya.

kt puncak bukit ni kami sewa golf cart utk berjalan..satu golf cart tuh RM30 siap driver dan tourist guide..boleh naik sehingga 6 org..share2 lah duit tuh..dibawa berjalan sehingga 4km pergi dan balik sambil diterangkan tmpat2 yg istimewa, boleh bergambar kalau nk..tp kene ckp la..mmg memuaskan hati..lama gak kami kat atas sana..bila nk turun tengok org ramai dah start ramai..

Sampai shj kt kaki bukit..tetiba rasa lapar...apalagi..carik nasi kandar laa...pada mulanya nk pergi Nasi Kandar Beratur..memandangkan masing2 penat (dlm tren tak tido lena) semua tido dlm kereta kecuali kawan aku yg drive..pepandai la ada GPS..hahaha..dgn harapan sampai2 terus makan..malangnya, kedai tu rupanya buka pukul 10mlm!!.. ada ke org makan nasi kandar memalam mcm nih?..jawapannya akan dtg...

Search kt google dan website Tourisme Penang, ada satu lagi kedai yg okkk laaa..iaitu Nasi Kandar Line Clear..drpd yg ditunjuk da ramai artis dan selebriti dtg mkn situ..try je lah..jenuh gak nk carik kedai tuh sbb dia mcm buat kt tgh2 lorong kedai..tp kalau mulut kau berat nk bertanya mmg payah la nk jumpa..

Masa sampai tuh, orgyg beratur tak ramai sgt..mmg senang la..meja pun senang nk dpt..bg aku, part paling best adalah ayam goreng dia...wallaweehh..sedapnya..kene plk dgn kuah kari tuh..marvelous! aku paling awal makan dan aku paling last selesai..hahaha..

Dah kenyang kami carik hotel yg kami dah book..agak jauh dr bandar Georgetown (padan la murah) tp berdekatan dengan Jambatan Pulau Pinang dan Queensbay Mall..iaitu The Krystal Suites..

yeay..dah sampai Stesen Keretapi Butterworth (sementara)





Tak ingat dah tong surat ni sejak tahun berapa..kalau tak silap 1800an..

Ada masjid kat puncak Bukit Bendera .. (Kuil pun ada jugak)

Perhatian : Dalam gambar ni, yg mengandung hanya seorang shj..tq.

Kan aku dah ckp..baru feel..~


Ni tren lama yg masih ada tp sudah tidak digunakan.

Selisih dengan tren baru..ingat dah takde scene selisih2 nih..ada lagi..baru la namanya Bukit Bendera.

Nice right??.. :)


5 comments:

Janggel said...

Bestnya!!! dah lama lama lama gilerrrr aku tak pegi Bukit Bendera tu!

::alifdalmim:: said...

hahahahaha...aku ni last pergi dulu masa sekolah menengah form 4/5 gitu lah..ni pergi sendiri bebas n sangat la best!

s a L o m a said...

wahhhhhh.. teringat zaman2 study dulu, dok naik train kl-arau/ipoh-arau. memang syok la. tambah2 student, memang ada harga murah. pi penang semua, rindu la pulak :)

anap_ilmi said...

Wlwpun 'mengandung' tapi tetap boleh melompatttt yeaaa tuan2 dan pian2 sekelian...

Hi kak saloma.... Napa private blog? Xdpt nak baca..... ;(

::alifdalmim:: said...

Sis,

yolorr..lps ni kalau nk berjalan bg yg masih ada student card tu bawa la sekali..sbb ada tmpt yg bg student price..

err..nape privatekan blog?..cane nk pg sane ni??.. :(

-------

Anap,

hahaha..ingtkan dah tak masuk arena blog ni lagi dah~ haha